Ommuurde kruidentuin en Museum

De kruidentuin in Gemert kent een bijzondere geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde de kruidentuin voor een inkomstenbron voor boeren die het lastig hadden. Daarnaast bood de kruidentuin een kans voor jonge boeren. Jaren later ontstond er een nieuw initiatief voor de oprichting van een kruidentuin, op enige afstand van het kasteel, het Heerlijck Hopveld. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een voorlichtingstuin met een tuinkamer voor workshops, cursussen en activiteiten gericht op natuurlijke groenteteelt, ecologische voeding en natuurontwikkeling.

De locatie van de ommuurde tuin aan de H. Geestlaan, de oude locatie van de kruidentuin, is uitermate geschikt voor een kruidentuin. Het voornemen is dan ook om de kruidentuin Heerlijck Hopveld te verplaatsen. We gaan in overleg met gemeente en betrokkenen om de locatie te verplaatsen. Een kruidentuin zo dicht bij het kasteel heeft bovendien als voordeel dat ook de bezoekers van het kasteel een bezoek aan de kruidentuin kunnen brengen. Maar misschien nog interessanter is dat de tuin, net als in 1947, kan dienen als leverancier van kruiden en groenten aan derden, in de eerste plaats aan het toprestaurant in het poortgebouw.


Museum, in samenwerking met Heemkundekring
We gaan bezoekers, bewoners en gasten op verschillende manieren laten ervaren waar we vandaan komen. Daarmee plaatsen we de omgeving van nu en morgen in perspectief. In samenwerking met de Heemkundekring en overheid willen we vaste en wisselende tentoonstellingen en exposities ontwikkelen die een frisse kijk geven op het verleden, heden en toekomst. Hierbij gebruik makend van de nieuwste technologie├źn en presentatiemethodes. Niet enkel de historische gebouwen, maar ook de gronden eromheen krijgen een interactieve benadering.