Terug


De toekomst van Kasteel van Gemert


Ontmoet, geniet, leer, verblijf, beleef, werk, ontspan, ontdek en resideer. Kasteel van Gemert opent zijn deuren. Voor ondernemers, kunstenaars, overheden, huurders en kopers, gasten en vrijwilligers. Straks 24 uur per dag welkom in de nieuwe en volledig openbare faciliteiten van het kasteel. Overnachten in het hotel, een bezoek aan het theater, een uniek moment op onze bijzondere trouwlocatie, genieten in de Oranjerie, resideren of samenwerken als vrijwilliger in de kruidentuin en een bezoek aan het toprestaurant ... Kasteel Gemert is er straks voor zijn bezoekers, bewoners en gasten.


Kasteel Gemert laat ons zien hoe we ons dorp, stad, land en onze samenleving hebben opgebouwd tot de wereld die we nu kennen. Het weerspiegelt waar we trots op zijn en wat we de moeite van het bewaren waard vonden, en nog steeds vinden.

Het behoeft geen betoog dat Kasteel Gemert graag wordt gezien en gewaardeerd. Veel draagvlak heeft binnen de samenleving en kan rekenen op de passie en betrokkenheid van vele organisaties, vrijwilligers en erfgoedorganisatie. Echter de sterk economische- en maatschappelijke waarde dat het erfgoed zou moeten hebben, is de laatste decennia afgebrokkeld en tot stilstand gekomen. Onze frisse kijk op de ontwikkeling van duurzaam erfgoed zal bijdragen aan de sociale samenhang van de ruimtelijke omgeving, en via vakmanschap en toerisme aan de economie.

Het opwaarderen van erfgoed is gebaat bij een sterke inzet op herbestemming en het vinden van nieuwe doelgroepen. Het verminderen van belemmerende regels hoort daarbij, maar ook het zoeken naar nieuwe verdienmodellen.

De aanwezigheid van monumentaal- en cultuurlandschappelijk erfgoed en het immaterieel erfgoed zorgt ervoor dat het karakter en de aantrekkingskracht van deze streek behouden blijft. Het vasthouden aan kwaliteit, duurzaamheid en het kleinschalige karakter – ondanks de grootte van het kasteel - geeft de streek een nieuwe toekomst. De ambitie is om van Kasteel Gemert het middelpunt van de regio te maken en een rol te geven in de Europese samenleving.

Gemert en zijn kasteel zullen weer tot de verbeelding gaan spreken, en hebben daarmee een unieke maatschappelijke en economische troefkaart in handen. Kasteel Gemert. Domain of Fascination.