Terug


Voor en door Gemert


De gebouwen en de gronden krijgen een nieuwe toekomst met moderne functies, altijd vanuit volop respect voor de historie, natuur en waar mogelijk duurzaam ontwikkeld. Bas van de Laar van BL Huisvesting: “Onze ambitie is om met de herontwikkeling van het kasteel de gehele regio een boost te geven. Daarvoor is het belangrijk dat we onze plannen in een zo vroeg mogelijk stadium onder de aandacht brengen. Wij maken een sprankelend verschil door het bewustzijn van alle betrokkenen te veranderen. Van gasten, opdrachtgevers, medewerkers en bezoekers tot de bewoners van Gemert. Hierdoor ontstaat een positieve beweging. Wij geven het kasteel terug aan Gemert. Kortom: ‘Voor en door Gemert’. 

Kasteel in verkoop
Kasteel van Gemert is een eeuwenoud kasteel, een iconisch erfgoedcomplex, gelegen op een markante plek in het centrum van Gemert. Sinds 1916 is Kasteel van Gemert eigendom van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze Congregatie vertrokken in 2010 naar een moderne woon/zorglocatie in Gennep. Sindsdien staat het kasteel leeg. In 2017 heeft de Congregatie van de Heilige Geest de consultatiefase voor de herbestemming van Kasteel van Gemert afgerond en is er samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel een ontwikkelperspectief opgesteld.

Kijk op de toekomst
Naar aanleiding van de uitvraag waarbij diverse landelijke partijen deelnamen aan het verkoopproces, is nu definitief gekozen voor de plannen en ambities van BL Huisvesting en haar samenwerkingspartner The Attention Group. Samen zijn zij de aanjagers en exploitanten van het nieuwe Kasteel van Gemert. Hun toekomstideeën sluiten het beste aan op de mogelijkheden en kaders voor een duurzame herbestemming uit het ontwikkelperspectief van de Congregatie, provincie en gemeente. Beide bedrijven hebben ruimschoots hun sporen verdiend in het succesvol herontwikkelen van historisch erfgoed en worden gezien als innovators binnen hun vakgebied. Bekende landelijke exploitaties als het Muntgebouw in Utrecht en de Marienhof in Amersfoort zijn hier een goed voorbeeld van. Architect Dr. Ir. E.J. Egbert Hoogenberk van Harmonische Architectuur tekent voor alle ontwerpen en is autoriteit op het gebied van transformatie van historisch erfgoed.